LA VALL DELS LLIBRES

Programació completa ací.

Els propers 24 i 25 de setembre tindrà lloc al Monestir de Santa Maria de la Valldigna (Simat de la Valldigna) la 2a edició de “La Vall dels Llibres. Fira d’editorials independents i de proximitat”, una iniciativa organitzada conjuntament per la Mancomunitat de la Valldigna i per l’editorial Lletra Impresa Edicions. L’esdeveniment compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, l’empresa Alverlamp, el CEFIRE de Gandia, la Fundació Rafael Chirbes i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. A més a més, hi col·laboren el Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Full-Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Associació d’Editorials del País Valencià, Saforíssims Societat Literària, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira, el Ceic Alfons el Vell, la Institució Alfons el Magnànim, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i la Coqueria Mossets Artesans.

La Mancomunitat de la Valldigna i Lletra Impresa Edicions han confeccionat un programa molt complet amb vora quaranta activitats programades que es duran a terme simultàniament en tres escenaris: l’Almàssera, el Refectori i la Plaça Central del Monestir. Hi haurà presentacions de llibres, converses entre autors/es, xerrades, taules redones, concerts, contacontes, tallers infantils, activitats per al jovent, rutes pel monestir, entre altres actuacions. A tall d’exemple, i pel que fa al dissabte, l’escriptor de Perpinyà, Joan-Lluís Lluís, parlarà de Junil a les terres dels bàrbars, obra guardonada recentment amb el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’any. I l’escriptora i artista Anna Moner impartirà la conferència El gust per les perversions refinades. Durant tot el dia se celebrarà una jornada titulada “Rafael Chirbes, entre nosaltres”, adreçada als docents, però oberta també al públic en general. S’hi han convocat especialistes sobre l’escriptor de Tavernes de la Valldigna, com ara Jacobo Llamas Martínez (Universidad de León), Daniela Cecilia Serber (Universidad del Salvador, Argentina), Joaquim Espinós (Universitat d’Alacant), la catedràtica Agustina Pérez, el mític editor d’Anagrama, Jorge Herralde, i els escriptors Alfons CerveraXavier Aliaga o Carles Mulet. Altres noms interessants del dia són Tomàs LlopisAntoni Prats, Vicent MarquésFrancesc Gisbert i Ferran Garcia-Oliver.

Dissabte a la nit hi ha previst el lliurament del Premi Valldigna al Foment de la Lectura en Valencià. L’entitat o persona reconeguda amb aquest guardó rebrà una escultura creada ex professo de l’artista Josep Basset. Un altre artista de primera fila que participa també a la Fira és Vicent Almar, que s’ha encarregat del disseny del cartell de la Fira i del díptic de la programació.  

Diumenge la música serà la gran protagonista, amb tres actuacions programades: Sedajazz i Trobadorets, pel matí, i Pau Alabajos a poqueta nit. A més a més, hi ha prevista una conferència del musicòleg Josep Vicent Frechina: “Primavera Musical Valenciana. Llums i ombres d’un esclat creatiu sense precedents”, títol homònim de l’exposició que ofereix el Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, que es podrà veure del 7 al 25 de setembre al Monestir. I un homenatge a la cantautora de Simat Maria del Carme Girau, que va formar part dels Setze Jutges. Serà aquest mateix diumenge quan tindrà lloc una taula redona amb motiu de l’Any Joan Fuster, organitzada per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amb la participació d’Àngels GregoriAnna MonerEnric BalaguerTeresa Pascual i Vicent Alonso. Altres noms rellevants del dia són Joan DeusaManel AlonsoGregori Royo, Manel Rodríguez-Castelló i Pau Sif.

L’objectiu de la Fira és la promoció de la lectura en valencià. En paraules de Josep Antoni Alberola, de la Mancomunitat de la Valldigna, “Enguany la Fira presenta un programa completíssim, comparable als esdeveniments que s’organitzen a qualsevol gran ciutat. Hi estem molt il·lusionats”. I al seu torn, Juli Capilla, editor de Lletra Impresa Edicions, ha assegurat que “Ara més que mai la societat valenciana necessita llibres de proximitat, fets en la llengua pròpia i de qualitat i, en aquest sentit, una fira d’editorials independents ofereix un contacte directe entre autors, editors i lectors molt interessant i productiu. És una gran oportunitat per als amants del llibres”.

Per a aquesta segona edició de la Vall dels Llibres, hi ha prevista la participació de les següents editorials, llibreries i institucions:

1.   Edicions del Buc – La Pobla de Farnals (Horta Nord) / Pruna – València (Horta) / Adia – Calonge (Mallorca)
2.   LaBreu Edicions – Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat)
3.   Edicions del Bullent – Picanya (Horta Sud)
4.   Edicions Camacuc – Paiporta (Horta Sud)
5.   Godall edicions – Barcelona (Barcelonès)
6.   Lletra Impresa Edicions – Gandia (La Safor)
7.   Edicions Sidillà – La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà)
8.   Edicions Tremendes – Corçà (Baix Empordà)
9.   Tívoli – Gandia (la Safor)
10.  Andana – Algemesí (la Ribera)
11.  Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA)– Marina Alta
12.  Llibreria AMBRA – Gandia (La Safor) + Vincle – València (Horta) + Cal·lígraf – Figueres (Alt Empordà) + Aila – Altea (Marina Baixa) + Edicions 96 – la Pobla Llarga (Ribera Alta)
13.  Llibreria LES GRAES – Simat de la Valldigna (La Valldigna) + Denes –Paiporta (Horta Sud) + Institució Alfons el Magnànim – València (Horta) + Edicions del Pirata – Sabadell (Vallès Occidental) + CEIC Alfons el Vell – Gandia (la Safor)
14.  SENDRA I MARCO: Brau Edicions – Figueres (Alt Empordà) + Caliu – València (Horta) + El Petit Editor – Cullera (Ribera Baixa) + La Orquídea de Darwin – Torrent (Horta Sud) + Sargantana – Paterna (l’Horta Oest) + Galés – Paterna (l’Horta Oest)

Jornada “Rafael Chirbes, entre nosaltres”. Veure dossier.
Exposició #PrimaveraMusical. Veure cartell. 

Comments are closed.