Una dona valenta

18,50

Una dona valenta narra, a través de l’odissea particular de Joy Harjo, la dificultat de construir una vida com a dona, índia i pobra al bell mig d’una Amèrica que, en la dècada dels 60 i part dels 70 del segle xx, despertava als moviments reivindicatius i a la lluita pels drets civils i per la recuperació dels orígens i la identitat dels que no són blancs.

Descripció

DADES DEL LLIBRE: 

Títol: Crazy Brave. Una dona valenta
Autora: Joy Harjo
Traductora: Lourdes Toledo
Col·lecció: Ovidianes, 11
Llengua: català
1a edició: octubre 2021
Pàgines: 188
Format: 13,5 x 21 cm
Enquadernació: llibre amb solapes
PVP: 18,50 €
ISBN: 978-84-121819-8-2
IBIC: BM (Memòries)

La traducció d’aquest llibre compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

INTERÈS COMERCIAL: 

Una dona valenta narra, a través de l’odissea particular de Joy Harjo, la dificultat de construir una vida com a dona, índia i pobra al bell mig d’una Amèrica que, en la dècada dels 60 i part dels 70 del segle xx, despertava als moviments reivindicatius i a la lluita pels drets civils i per la recuperació dels orígens i la identitat dels que no són blancs. 

L’escriptora Sandra Cisneros diu d’aquesta obra: «El viatge i la protagonista són un regal per a tots quells que lluiten per obrir-se camí.»

Opinió lectors
5/5

SINOPSI

Envoltada de mitologia tribal i records ancestrals, de música i de poesia, Joy Harjo desgrana en aquest llibre de memòries el seu itinerari vital fins arribar a la poesia i esdevenir música i escriptora. Nascuda a Oklahoma, destinació final del Sender de les Llàgrimes —la ruta del desterrament dels indis americans durant el segle xix— Harjo va suportar durant la infància un padrastre dèspota que maltractava la família. Més tard, va haver de sobreviure a dos marits que reproduïen aquell funest model d’home. Per superar tanta tristesa, l’escriptora es va construir un refugi sustentat en la imaginació i va trobar recer en una vida espiritual profunda, unida a la força de la natura i als seus avantpassats. 

En aquestes memòries Harjo dibuixa amb fermesa i lirisme els camins enrevessats de la traïció i de l’amor, repassa el puzle dels somnis esmicolats i fa una empenta decidida i ferma per recompondre’n les peces.

Una dona valenta és un relat que atrapa i una història que encoratja. Des de la infantesa a Tulsa, tot passant per l’adolescència i el despertar artístic i amorós a Santa Fe, fins a una maduresa peremptòria a Albuquerque, aquest llibre de memòries evoca les veus perdudes i també les veus retrobades, mentre desvela com va poder construir-se’n una de pròpia i ben poderosa. 

 

AUTORA

Joy Harjo

Joy Harjo (Tulsa, Oklahoma, 1951 ) és escriptora, poeta i música. És una intel·lectual clau de la segona onada de la Native American Renaissance de final del segle xx. És membre de la nació muscogee (creek). 

Ha impartit classes a la Universitat de Nou Mèxic, ha publicat nombrosos poemaris, ha editat revistes literàries, ha escrit guions i ha format part com a saxofonista de la banda Poetic Justice.

Ha rebut nombroses distincions, com ara el Premi a la Trajectòria del Cercle d’Escriptors Nadius d’Amèrica de 1995, i el 2002 el premi PEN Open/Book pel seu poemari A Map to the Next World: Poetry and Tales. El 2019 va ser nomenada United States Poet Laureate. Ha estat membre fundadora del Consell de Directors de la Fundació per a les Arts i Cultures Natives, on exerceix actualment com a membre del seu Consell Assessor Nacional. 

El 2012 publicà Crazy Brave: A Memoir, el primer llibre de l’autora traduït al català.

 

TRADUCTORA

Lourdes Toledo

Lourdes Toledo (València, 1970) és periodista i escriptora. Compta amb una llarga trajectòria en l’ensenyament, tant de persones adultes com d’altres nivells educatius. Durant tres anys va fer de professora en una escola de Nou Mèxic, als Estats Units. És col·laboradora del Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat (CEFIRE), on imparteix cursos de literatura.
En l’àmbit del periodisme, escriu en diaris i publicacions com ara eldiario.es, Levante-emv («Posdata»), L’Avenç, Caràcters, Turia, Catorze, La Veu dels Llibres i Nosaltres la Veu.
És autora dels llibres Oficis valencians (Bromera, 2008), Amèrica endins (Bromera, 2019, XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta) i La inquietud (Pagès, 2021, Premi d’Assaig Josep Vallverdú 2020).