Gandia, Capital Literària (vol. I)

22,00

SINOPSI

Gandia és una ciutat de referència obligada des del punt de vista històric i literari. Gandia és la ciutat dels nostres clàssics, Ausiàs March, Joanot Martorell i Joan Roís de Corella; com és la ciutat dels Borja, la família valenciana més universal. L’esplendor civil i literària de la ciutat ducal durant els segles XV i XVI, renaix al segle XIX i es recupera vitalment a partir de la segona meitat del segle XX i les primeries del XXI sabent fer visible la seua creativitat en el món literari.

En aquestes pàgines, amb motiu de celebrar l’elecció de Gandia com a primera Capital Cultural Valenciana, s’ha volgut oferir una visió real, plural i vital de les nostres lletres, en passat i en present. Un passeig panoràmic de memòries, de noms i de llibres, on ens acompanyen les figures més rellevants de la Gandia dels clàssics i de la Safor actual. Cal no oblidar que aquest paisatge humà i literari ha estat i és el de la comarca de la Safor-Valldigna, però representa també el del conjunt de la literatura valenciana. 

Categories: , ,

Descripció

DADES DEL LLIBRE: 

Títol: Gandia, Capital Literària. Des de l’edat mitjana fins al present.
Edició a cura de: Josep Piera i Juli Capilla

Autor: Alexandre Bataller Català, Anna Blanco, Lourdes Boïgues, Francesc Calafat, Isabel Canet Ferrer, José Figueres, Gabriel Garcia Frasquet, Rafa Gomar, Josep E. Gonga, Àngels Gregori, Santiago La Parra, Lluís Miret, Ignasi Mora, Josep Piera, Josep Lluís Roig i Enric Sòria.
Col·lecció: Rara avis, núm. 5 
Llengua: català
1a edició: abril 2018
Pàgines: 398 p. 
Format: 22,5 x 16 cm
Enquadernació: Rústica amb solapes 
PVP: 22 €
ISBN: 978-84-947653-5-3

Opinió lectors
5/5

EDITORS

Josep Piera és autor d’una llarga llista de títols en poesia i en prosa. De la seua obra poètica destaquen El somriure de l’herbaDictats d’amors (1971-1991), En el nom de la mar (1999), Cants i encants (2004) i El temps trobat (2013). Poemes seus han aparegut en antologies de la poesia catalana del segle xx, i han estat traduïts al castellà, anglés, àrab, francés, italià i croat, entre altres idiomes. Ha traduït de l’italià Poemes (1927-1938) de Sandro Penna (1992) i de l’àrab una Antologia poètica d’Ibn Khafaja d’Alzira, amb Mahmud Sobh (1986 i 2017), i amb Josep R. Gregori Jardí ebri (2007), també d’Ibn Khafaja d’Alzira.

Ha gravat dos CD de poesia i música. Un de poemes d’Ausiàs March, i un altre dedicat als poetes andalusins, El jardí llunyà, amb el grup «La Drova» i Gregorio Jiménez (2000). També ha participat i organitzat lectures, recitals i espectacles poètics. Poemes seus han estat musicats i cantats, entre altres, per Al Tall, Urbàlia Rurana, Miguel Poveda, Carles Dénia i Xavier Ribalta. També ha intervingut com a ideador en un llibre de fotografies de Toni Catany: Visions del Tirant lo Blanc (2007). 

Com a prosista ha publicat relats, dietaris, llibres de viatge i memòries, així com assajos literaris i articles de premsa. Dels llibres de prosa destaquen El cingle verd, premi Josep Pla 1981, Un bellíssim cadàver barroc (1987), Seduccions de Marràqueix, premi Sant Joan 1996, i A Jerusalem (2005). També el volum de memòries, Puta postguerra (2007), i les biografies, Jo sóc aquest que em dic Ausiàs March (2001), i Francesc de Borja, el duc sant, premi Joanot Martorell (2009).
Com a assagista cal igualment destacar El paradís de les paraules (1995), dedicat als poetes andalusins, i Mai no és tard (Vinyoliana) (2016).

 

Juli Capilla va nàixer a València però viu a la Safor des de fa dues dècades; a la Font d’en Carròs, primer, i actualment a Gandia. Jornaler, veremador, carter, jugador de pilota, corresponsal de ràdio, corrector, editor, periodista… És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València, conseller del CEIC Alfons el Vell i soci de Saforíssims. Treballa de professor a l’IES Tirant lo Blanc de Gandia i com a editor de Lletra Impresa Edicions.
Ha publicat les novel·les L’home de Melbourne (Premi de narrativa Benvingut Oliver 2005) i Tabarca. Aventura per la Mediterrània; els poemaris Llibre dels exilis (Premi de poesia Vila de Lloseta 2006), Aimia (Premi Tardor de Poesia 2007), L’instant fugaç (Premi Ibn Jafadja Ciutat d’Alzira 2008), Raspall (Premi Ciutat de València Roís de Corella 2009) i Els mots, i no (2014). L’any 2017 va guanyar el Premi de poesia Antoni Ferrer «La garrofera» amb el recull Absent(s), inèdit. També és autor de llibres infantils: La vida contada a un nen del veïnat (Premi al llibre infantil i juvenil millor editat el 2012); Un tren de llegenda: el Xitxarra, Dinosaures a les Illes Columbretes i El Tio de la Porra; i de llibres de divulgació: Antologia poètica de Vicent Andrés Estellés i Correspondència Joan Fuster, XIVè. «La generació valenciana dels seixanta».

Ha estat mereixedor també del premi Enric Valor de narrativa «La garrofera» 2015, XXVI Premi Pere Calders de narrativa, III concurs de relats breus Vimbodí i Poblet 2015, Premis Llegir 2015 i 2016 de la Fundació Bromera per al foment de la lectura, Premi Picassent de narrativa Cristòfol Aguado 2016, Premi de narrativa Sant Pere de Ribes 2016 i el 1r concurs de relats breus Busseja la Ciutat 2018.